Geschiedenis van het Trompetterkorps Alkmaar:                                                                                                             

wmctrompetterkorps1981

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Het begin

Het Trompetterkorps Alkmaar Senioren, in de wandelgangen ook wel “de Knickerbockers” genoemd, vanwege één van hun meest karakteristieke onderdelen van hun uniform, is opgericht op 25 april 1966 door dhr. Piet Barhorst. Het korps heeft zich vanaf die jaren ontwikkeld tot een uniek korps.

Ten tijde van de oprichting werd naarstig gezocht naar de meest efficiënte organisatievorm. Het TKA kreeg een bestuurlijk gezicht door de oprichting van een Stichting die de belangen van de vereniging moet behartigen. De eerste voorzitter en mede oprichter van Stichting Trompetterkorps Alkmaar was dhr. Nic Rooker                                                                                                                      

TKA op het WMC in 1981 

Iets later

Al snel begon het TKA in te zien dat een vereniging zonder groei geen gezonde vereniging is.

Daarom werd in 1971 een jeugdband opgericht, met als doel “jong bloed” voor de toekomst te waarborgen. De heren Piet Barhorst, Nic. Rooker en J.K. Warnau (tevens medeoprichter van de stichting) staan te boek als de officiële oprichter van de jeugdband, en de eerste bandleider van het jeugdkorps was dhr. E. Olyrhook en assistent bandleider dhr. N. Bruin.

Eén van de hoogtepunten uit het bestaan van de jeugdband was het in eind jaren negentig drie maal op rij Nederlands kampioen worden in de jeugd divisie tijdens de HaFaBra-kampioenschappen in Barneveld.

                 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
relate Nog later

  Toen in 1996 het Trompetterkorps Alkmaar zijn dertig jarig jubileum vierde, baarde er één act opzien.
  Er trad een vrouwenband op. Nu is dat op zich niet zo spectaculair, ware het niet dat alle vrouwen moeders waren van jeugdleden, of vrouw/vriendin van seniorleden of         anderszins geRELATEerd aan het seniorenkorps.

  De meeste van deze vrouwen hadden weinig of geen muzikale ervaring en hadden twee jaar “in stilte” gerepeteerd. Het enthousiasme was zo groot dat na het optreden         besloten werd, door te gaan. Het vrouwenkorps “Relate” werd als officieel korps van het Trompetterkorps Alkmaar opgenomen in de organisatie. Maar in 2002 bleek de           draagkracht van dit korps zo te zijn geslonken, dat deze vrouwenband helaas werd opgeheven.

 

 

 

batteria

.. en recentelijker

Voormalig slagwerker van het TKA Hans Duimayer liep al jaren met het idee te worstelen om een eigen sambaband te beginnen. In 2004 heeft hij daarover gesproken met Ron Huiberts. Het gevolg: in november van dat jaar begon Hans met de vervulling van zijn lang gekoesterde droom. Het ontstaan van “Bateria Unidos d' Alcmaria” was een feit.

Nog geen half jaar later vond hun vuurdoop plaats. Op Koninginnedag 30 april 2005 was hun eerste optreden in Bergen. Vijf maanden hard oefenen trok van iedereen de aandacht. Een succes! Gelijk daarop aansluitend speelden zij samen met het Trompetterkorps Alkmaar Senioren in de druk bezochte binnenstad van Alkmaar. Het behoeft natuurlijk geen betoog: het tweede grote succes die dag.

Inmiddels is de band nog steeds zeer enthousiast. Kijk op de site voor meer info: “Bateria Unidos d' Alcmaria”.

 

jaap

  De Muziek

   De samenstelling van het soort instrumenten is heel apart: de trompetten & bastrompetten hebben slechts één ventiel en de hoorns
   moeten het helemaal zonder stellen. Er zijn in Nederland nog maar weinig bands die dergelijke “natuurinstrumenten” bespelen en nog
   minder korpsen in de ongebruikelijke stemming van Es/Des.

   De meeste muziek voor dit korps is geschreven door de eigen huiscomponist Jaap Dekker. Hij heeft vanaf 1966 tot ongeveer 2010 de
   muziek geschreven en dat mag wel uniek worden genoemd. Jaap is helaas in de zomer van 2012 overleden.

 

 

 

Music4U

Een aantal jaren terug verkeerde het juniorenkorps in zwaar weer, het leden aantal liep terug en het juniorenkorps werd te klein om zelfstandig op te treden. Er moest wat gebeuren om het juniorenkorps te redden! Gelukkig was er een enthousiaste groep bestuurders die op het idee van Music4U kwam! Music4U is een gratis muziekprogramma voor kinderen vanaf 8 jaar en bestaat uit twee delen. De kinderen krijgen eerst 13 weken gratis muziekles waarin zij de basis van muziek leren. Wat is eigenlijk een vioolsleutel? Hoe klap ik een vierkwartsmaat? En welk muziekinstrument vind ik leuk? Als de kinderen na 13 weken kennis hebben gemaakt met muziek mogen zij een instrument kiezen. De volgende 13 weken leer je alles over jou instrument en je leert je eerste noten spelen. 

Dit programma zorgde voor een enorme ledengroei bij de jeugd maar naast een groei in kwantiteit kende de jeugd ook een enorme groei in kwaliteit! Inmiddels bestaan de TKA Junioren, Music4U 1 en Music4U 2 uit ongeveer 55 kinderen die elke week gezamenlijk les krijgen. Want naast muziek maken is er ook heel veel ruimte om lol te maken!

 

Als laatste

Vermaard vanwege de strakke en bijzondere exercitie, gekoppeld aan de unieke klankkleur, de eigen muziek en een uniek uniform, zijn de TKA Senioren én de TKA Junioren veelgevraagde gasten bij vele speciale gelegenheden.

Zij hebben de afgelopen jaren in vele Europese steden gespeeld: in België & Frankrijk, onder andere meerdere malen bij de grootse Fêttes de Jeanne D’arc in Orléans en vele andere Franse steden, maar ook in de Spaanse stad Castellon De La Plana, de Baskische hoofdstad Bilbao, het bekende Saint Patrick's day in Ierland, Duitsland, Polen en Denemarken. Maar ook in Nederland en in de regio Alkmaar is het TKA een graag gezien gast!

Wij wensen u veel kijk- & luisterplezier.

 

reepje


Heeft u verdere vragen/opmerkingen over de:

Senioren:          trompetterkorpsalkmaar@gmail.com

Junioren:           junioren@trompetterkorpsalkmaar.nl

Optredens:        impresariaat@trompetterkorpsalkmaar.nl

Overig:              pr@trompetterkorpsalkmaar.nl

Of kijkt u nog even verder op de website!

 

 • CIMG1475.JPG
 • 7.jpg
 • 4.jpg
 • 5.jpg
 • 9.jpg
 • DSC07406.jpg
 • DSC07516.jpg
 • CIMG1514.JPG
 • 10.jpg
 • 2.jpg
 • DSC04246.jpeg
 • 6.jpg
 • DSC04461.JPG
 • 8.jpg
 • CIMG1522.JPG
 • 3.jpg
 • 1.jpg
Onze website maakt gebruik van cookies om de ervaring soepel te laten verlopen.